Η εξέταση αυτή αφορά στον έλεγχο των καρωτίδων και των σπονδυλικών αρτηριών που βρίσκονται στον τράχηλο (λαιμό) και αρδεύουν με αίμα τον εγκέφαλο.

Σε κάθε πλευρά έχουμε την κοινή καρωτίδα αρτηρία που στην μεσότητα περίπου του τραχήλου διχάζεται και δίνει δύο κλάδους, την έσω και την έξω καρωτίδα αρτηρία. Η έσω καρωτίδα αρτηρία μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο και η έξω στο πρόσωπο. Επίσης έχουμε σε κάθε πλευρά την σπονδυλική αρτηρία που πορεύεται στους ανάμεσα στους αυχενικούς σπονδύλους και καταλήγει επίσης στον εγκέφαλο.

CCA Triplex-32Οι αρτηρίες αυτές όπως και οι υπόλοιπες μπορεί να σχηματίσουν στο εσωτερικό τους αθηρωματικές πλάκες που εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Επίσης τμήματα των αθηρωματικών αυτών πλακών μπορεί να αποκολληθούν και μέσω του αίματος να καταλήξουν στον εγκέφαλο και να φράξουν κάποια μικρότερη εγκεφαλική αρτηρία. Τότε έχουμε ως αποτέλεσμα το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι παροδικό, δηλαδή τα συμπτώματα να διαρκέσουν λιγότερο από 24  ώρες ή μόνιμο εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι δυσαρθρία, αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, λιποθυμία ή σκοτοδινία.

Οι καρωτίδες και οι σπονδυλικές αρτηρίες μπορούν μελετηθούν με το έγχρωμο υπερηχογράφημα που είναι γνωστό στην καθομιλουμένη ως Doppler, Ultrasound  ή Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.

Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση με το κεφάλι σε έκταση και ο ιατρός θα μελετήσει τις αρτηρίες με τον ηχοβολέα εναποθέτοντας τζέλ στο λαιμό του ασθενούς.

Η εξέταση διαρκεί 30-40 λεπτά  και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση ο ιατρός θα συζητήσει τα ευρήματα και θα σας συμβουλεύσει εάν χρειάζεται οτιδήποτε περαιτέρω ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Υψηλού κινδύνου ασθενείς για καρωτιδική νόσο είναι όσοι πάσχουν από υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, έχουν στεφανιαία νόσο, έχουν κληρονομικό ιστορικό καρωτιδικής νόσου καθώς και οι καπνιστές.

Με την εξέταση αυτή ανιχνεύονται επίσης διαχωρισμοί, ανευρύσματα και αποφράξεις των καρωτίδων.

carotid doppler