ΜικροσκληροθεραπείαΗ μικροσκληροθεραπεία (microsclerotherapy) είναι μια απλή, ελάχιστα επεμβατική και πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία των μικρών φλεβών των χεριών ή των ποδιών.

Ο όρος μικροσκληροθεραπεία υποδηλώνει την απευθείας έκχυση μιας χημικής ουσίας μέσα σε μία φλέβα με την βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας. Ως μέθοδος θεραπείας εμφανίστηκε το 1920 και έγινε δημοφιλής την δεκαετία του ’60. Η ουσία που χρησιμοποιούμε στην κλινική μας για την θεραπεία των ευρυαγγειών είναι η ποδινοκανόλη (aethoxysklerol).

Η μικροσκληροθεραπεία χρησιμοποιείται για την θεραπεία των πολύ μικρών φλεβών που ονομάζονται ευρυαγγείες ή φλεβεκτασίες.

Για την πλήρη θεραπεία απαιτούνται συνήθως περισσότερες από μία θεραπείες και ο τελικός αριθμός καθορίζεται από την έκταση του προβλήματος και είναι διαφορετικός για τον κάθε ασθενή. Το ποσοστό επιτυχίας στην εμφάνιση των ποδιών σας είναι τουλάχιστον 70%. Το μέγιστο αποτέλεσμα δεν είναι ορατό παρά μόνο 3 μήνες μετά την θεραπεία και αυτό γιατί ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο να απορροφήσει τις φλέβες που θεραπευτήκαν. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή από τους ασθενείς που υποβάλλονται στην θεραπεία για την εμφάνιση των τελικών αποτελεσμάτων.

Τι πρέπει να κάνουμε πριν από την σκληροθεραπεία?

 • Διακοπή της ασπιρίνης εάν λαμβάνεται 7 ημέρες πριν την θεραπεία. Η λήψη μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα της θεραπείας.
 • Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται πριν και μετά την θεραπεία για να αποφευχθεί η μελάχρωση του δέρματος.
 • Να μην χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες ή άλλες κρέμες στα πόδια την μέρα της θεραπείας.
 • Φορέστε χαλαρά και ελαφριά ρούχα και άνετα παπούτσια για να μην ταλαιπωρηθείτε με τις κάλτσες συμπίεσης.
 • Η θεραπεία καλό είναι να αποφεύγεται εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της μικροσκληροθεραπείας?

Η διάρκεια της μικροσκληροθεραπείας στην κλινική μας διαρκεί από 15 μέχρι 45 λεπτά

Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι. Με πολύ λεπτή βελόνα το φάρμακο θα εκχυθεί μέσα στις φλέβες σας. Αυτό ερεθίζει το εσωτερικό της φλέβας προκαλώντας συγκόλληση των τοιχωμάτων της. Ο αριθμός των μικροενέσεων ποικίλει από 1-2 μέχρι 35-40 ανάλογα με την ανταπόκριση στην θεραπεία και τον αριθμό των φλεβών που απαιτείται η θεραπεία.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας μπορείτε να ακούτε μουσική ή να διαβάζετε. Καμιά φορά παρά την συμπίεση που ασκείται στην φλέβα για να παραμείνει άδεια μπορεί να σχηματιστεί μικροθρόμβος στο εσωτερικό της. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό αφού αυτός απορροφάται από τον οργανισμό και εξαφανίζεται.

Σε μεγαλύτερες φλέβες ενδεχομένως να παραμείνει μια μικρή εξόγκωση η οποία αφαιρείται με μικρή βελόνα στις επόμενες επισκέψεις ανώδυνα.

Καλό είναι μετά το τέλος της θεραπείας τα πόδια να παραμείνουν ανυψωμένα για λίγη ώρα.

Θα σας ζητηθεί να περπατήσετε για τουλάχιστον 20 λεπτά με το πέρας της θεραπείας και αφού φορέσετε την ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης που πρέπει να έχετε μαζί σας. Καλό είναι να περπατάτε για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά τις επόμενες ημέρες.

Μπορείτε να έχετε φυσιολογικές δραστηριότητες καθημερινά αλλά καλό είναι να αποφεύγετε την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης να αποφεύγετε την έντονη σωματική άσκηση όπως τρέξιμο για τρείς με τέσσερις εβδομάδες μετά την θεραπεία καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επιστροφής του αίματος στις φλέβες όπου έγινε η θεραπεία.

Απαιτείται να αποφεύγετε οποιαδήποτε πτήση διάρκειας από 2-4 ώρες για 2 εβδομάδες και οποιαδήποτε πτήση μεγαλύτερη από 4 ώρες για 4 εβδομάδες μετά την θεραπεία.

Εάν είναι αναπόφευκτο να ταξιδέψετε αεροπορικώς η πτήση πρέπει να καλύπτεται από αντιπηκτική αγωγή με υποδόρια χορήγηση ηπαρίνης πριν και μετά την πτήση.

Η ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητες. Εάν η θεραπεία περιλαμβάνει μόνο μικρές επιφανειακές φλέβες (ευρυαγγείες ) η ελαστική κάλτσα τύπου Ι είναι ικανοποιητική. Εάν η θεραπεία περιλαμβάνει και μεγαλύτερους κλάδους τότε χρειάζεται μεγαλύτερη συμπίεση και η κάλτσες τύπου ΙΙ είναι οι καταλληλότερες.

Ανάλογα με την θεραπεία που θα υποβληθείτε ο χρόνος χρήσης των καλτσών μπορεί να ποικίλλει. Θα σας ενημερώσει ο ιατρός την ημέρα της θεραπείας. Συνήθως οι κάλτσες πρέπει να εφαρμόζονται για 2 ημέρες συνέχεια και μετά μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας για 7-10 ημέρες.

Οι ελαστικές κάλτσες είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας για τους ακόλουθους λόγους:

 • Ελαττώνουν  την υπέρχρωση του δέρματος στο σημείο της θεραπείας
 • Ελαττώνουν τον αριθμό των θεραπειών που χρειάζονται
 • Μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης
 • Μειώνουν την πιθανότητα επανεμφάνισης

Τι να περιμένετε μετά από την σκληροθεραπεία / μικροσκληροθεραπεία?

Συνήθως οι φλέβες δείχνουν χειρότερα για μια σύντομη περίοδο πριν αρχίσουν να φαίνονται καλύτερα. Η βελτίωση συνήθως είναι εμφανής μετά από 2 εβδομάδες αλλά το βέλτιστο αποτέλεσμα καμιά φορά είναι ορατό σε 6-12 εβδομάδες.

Οι ακόλουθες αντιδράσεις αναμένονται. Δεν είναι αιτία ανησυχίας αλλά πρέπει να αναφερθούν.

 • Ήπιος πόνος/δυσφορία μπορεί να υπάρχει για μερικές εβδομάδες και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η θεραπεία δουλεύει. Ο βαθμός της δυσφορίας σχετίζεται με το αρχικό μέγεθος της φλέβας και βελτιώνεται με την βάδιση. Σπανίως μπορεί να χρειαστεί η λήψη αναλγητικού τύπου παρακεταμόλης (panadol). Ελαφρύς πόνος μπορεί να υπάρξει πίσω από το γόνατο εξαιτίας της κάλτσας ή του επιδέσμου.
 • Η δυσχρωμία εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια. Το κόκκινο χρώμα που εμφανίζεται αμέσως στις φλέβες και η ήπια διόγκωση τους οφείλονται στο αίμα που παγιδεύεται μέσα στις φλέβες. Αυτό εξαφανίζεται σε 4-6 εβδομάδες. Στις 2 εβδομάδες το φαινόμενο αυτό αρχίζει να υποχωρεί. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία και συμβαίνει ως μέρος της θεραπείας. Ωστόσο δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς. Επίσης είναι ένδειξη του ότι η θεραπεία είναι επιτυχής.
 • Ημικρανία. Είναι πολύ σπάνια και μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες. Αυτό που χρειάζεται είναι η αγωγή που λαμβάνουν συνήθως όταν έχουν ημικρανίες συνήθως πριν από την θεραπεία έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο μετά.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της σκληροθεραπείας  / μικροσκληροθεραπείας ?

Οι επιπλοκές μπορούν να συμβούν ακόμα και με την καλύτερη τεχνική και προκύπτουν μέσα από τις μελέτες για την θεραπεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών. Αυτές είναι οι ακόλουθες.

 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση  (ΕΦΘ).
  Είναι η επέκταση του θρόμβου σε μεγαλύτερες και πιο βαθιές φλέβες. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1:2000 συγκρινόμενος με τον κίνδυνο στον γενικό πληθυσμό που είναι 1: 9000. Η επιπλοκή αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια εάν το πρωτόκολλο της συμπίεσης και το καθημερινό περπάτημα εφαρμόζεται.
 • Αλλεργική αντίδραση
  Η αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο μπορεί να συμβεί. Είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται με την πρώτη ένεση σαν αναφυλακτική αντίδραση με ερυθρότητα, κνησμό και δύσπνοια. Στην κλινική μας έχουμε τον εξοπλισμό και τα φάρμακα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
 • Οίδημα του ποδιού ή του αστραγάλου. (2:200).

Αυτό είναι παροδικό φαινόμενο

 • Μελάχρωση (1:10)
  Εννοούμε την εμφάνιση καφεοειδών κηλίδων πλησίον των φλεβών που θεραπεύτηκαν και οφείλεται στην αιμοσιδερίνη, μια μορφή σιδήρου που υπάρχει στο αίμα. Καμιά φορά μπορεί η εξαφάνιση να καθυστερήσει μέχρι και 3 μήνες μετά την θεραπεία.
 • Ερεθισμός νεύρου (3:1000)
  Ο ερεθισμός των επιφανειακών νεύρων είναι εξαιρετικά σπάνιος και εξαφανίζεται σε 1-2 εβδομάδες.
 • Μικρές πληγές στο δέρμα είναι πολύ σπάνιες με την μικροσκληροθεραπεία. Εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες και οφείλονται στην διαφυγή του υλικού εκτός της φλέβας.

Ελπίζουμε ότι με αυτό το άρθρο θα ενημερωθείτε ενδελεχώς για την τεχνική της μικροσκληροθεραπείας.

Η μέθοδος εφαρμόζεται ευρέως στο κέντρο μας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές από τους ασθενείς μας.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε με το κέντρο μας.