Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Η Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι μία επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Η κοιλιακή αορτή είναι η κύρια αρτηρία στην κοιλιά που μεταφέρει το αίμα από την καρδία στα κάτω άκρα.

Ως ανεύρυσμα χαρακτηρίζουμε την διάταση ή διόγκωση της αρτηρίας αυτής. Όταν η διάμετρος της κοιλιακής αορτής ξεπεράσει τα 5 εκατοστά ή αυξάνεται πάνω από ένα εκατοστό ανά έτος, ή προκαλεί πόνο ή δυσκολία στην αναπνοή τότε υπάρχει ένδειξη να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή ενδαγγειακά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση είναι μια σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής που επιβαρύνει λιγότερο τον ασθενή, έχει χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και γρηγορότερη ανάρρωση σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο ιατρός που θα σας εξετάσει, θα μελετήσει τις διάφορες εξετάσεις που έχετε και θα ζητήσει να γίνουν κάποιες άλλες εάν δεν έχουν ήδη γίνει.

Η αξονική αγγειογραφία είναι η απαραίτητη εξέταση που θα καθορίσει εάν το ανεύρυσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδαγγειακά. Στις περισσότερους ασθενείς η επέμβαση είναι εφικτή υπάρχουν όμως και ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ενδαγγειακή μέθοδο. Ο αγγειοχειρουργός είναι ο αρμόδιος ιατρός για να αποφασίσει εάν μπορείτε να υποβληθείτε ή όχι στην επέμβαση αυτή.

Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Η επέμβαση διενεργείται σε οργανωμένα νοσοκομεία, σε αίθουσα με ειδικά μηχανήματα ακτινοσκόπισης με την παρουσία αναισθησιολόγου.

Απαιτείται συνήθως γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και με τοπική αν υπάρχει καλή συνεργασία του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται μέσω των μηριαίων αρτηριών που αποκαλύπτονται μέσω μιας μικρής τομής στην μηροβουβωνική χώρα δεξιά και αριστερά. Αυτές είναι και οι μοναδικές τομές που απαιτούνται για την επέμβαση.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2-3 ώρες. Ο σκοπός είναι να αποκλειστεί το ανεύρυσμα από την κυκλοφορία και αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μέσω των μηριαίων αρτηριών ενός ειδικού ενδονάρθηκα (μοσχεύματος) που αποτελείται από συνθετικό και μεταλλικό υλικό. Έτσι κατά κάποιο τρόπο δημιουργείται ένας νέος συνθετικός αυλός μέσα στο ανεύρυσμα μέσω του οποίου κυκλοφορεί το αίμα.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 2-5 ημέρες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του σε 2-4 εβδομάδες.

Ο μετεγχειρητικός έλεγχος γίνεται στις 30 ημέρες στους 6 μήνες στους 12 μήνες και μετά μία φορά τον χρόνο με κλινική εξέταση και με αξονική αγγειογραφία ή έγχρωμο υπερηχογράφημα της κοιλίας.