Θεραπεία κιρσών με Laser

Θεραπεία κιρσών με Laser

Στην κλινική μας προσφέρουμε την τελευταία τεχνολογία αιχμής στην θεραπεία των φλεβικών παθήσεων και των κιρσών.

Το ενδαγγειακό λέιζερ (laser) έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας των κιρσών. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πέραν του 90% των περιπτώσεων. Είναι μια εύκολη μέθοδος για τον ασθενή αλλά και αποτελεσματική, που προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα και εξαφανίζει τον κίνδυνο υποτροπής εφόσον διενεργηθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένο αγγειοχειρουργό.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν απαιτεί αναισθησία, δεν έχει επιπλοκές, δεν έχει χειρουργική τομή άρα ούτε και ράμματα, η ανάρρωση και η κινητοποίηση του ασθενή και η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση, οι κιρσοί δεν επανεμφανίζονται, δεν αφήνει ουλές, δεν προκαλεί πόνο και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο αυθημερών σε 2-3  ώρες.

Για να μάθετε αν πάσχετε από κιρσούς και εάν είστε κατάλληλοι για να υποβληθείτε στην θεραπεία με ενδαγγειακό λέιζερ είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε εξέταση από αγγειοχειρουργό κατάλληλα εκπαιδευμένο στην μέθοδο με λέιζερ.

therapia-kirson-me-leaser

Άντρας ασθενής με κιρσούς πριν από την επέμβαση με λέιζερ.

Η εξέταση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και χαρτογράφηση των κιρσών στο κάθε πόδι ξεχωριστά. Μέτρηση της περιμέτρου των ποδιών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οίδημα αλλά και για χορήγηση του κατάλληλου μεγέθους ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης εάν είναι απαραίτητο.

Απαραίτητα πρέπει να διενεργηθεί από τον αγγειοχειρουργό έλεγχος των φλεβών με έγχρωμο υπερηχογράφημα ή έγχρωμο duplex. Με αυτή την εξέταση θα διαπιστωθεί ποιες φλέβες έχουν ανεπάρκεια για γίνει σωστός σχεδιασμός της θεραπείας με το λέιζερ. Ανάλογα με την διάμετρο της φλέβας θα καθοριστούν και  οι ρυθμίσεις του λέιζερ – laser κατά την διάρκεια της θεραπείας. Στην κλινική μας διαθέτουμε σύγχρονο μηχάνημα υπερήχου για την διάγνωση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας.

Η επέμβαση θεραπείας των κιρσών με λέιζερ – laser, διενεργείται σε αίθουσα χειρουργείου σε συνθήκες πλήρους ασηψίας και πάντοτε στην παρουσία αναισθησιολόγου.

Ο ιατρός θα σας ζητήσει να σταθείτε σε όρθια θέση πριν από την επέμβαση και με την βοήθεια υπερήχου θα σχεδιάσει με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τους κιρσούς που πρέπει να αφαιρεθούν και θα σας ζητήσει να υποδείξετε τις φλέβες που σας ενοχλούν περισσότερο.

Στην συνέχει θα ξαπλώσετε και τοποθετηθεί ορός στο χέρι από τον αναισθησιολόγο και θα συνδεθείτε με monitor για να παρακολουθείται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

Ο ιατρός θα παρακεντήσει την φλέβα και θα προωθήσει τον καθετήρα laser στο σημείο που πρέπει με την βοήθεια υπερήχου. Η ακριβής τοποθέτηση είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό χρησιμοποιούμε πάντα υπέρηχο. Ακολούθως θα εκχύσει με λεπτή βελόνα τοπικό αναισθητικό στο δέρμα γύρω από την φλέβα πάλι με την βοήθεια υπερήχου για να ελέγχει ακριβώς την έκχυση του τοπικού αναισθητικού γύρω από την φλέβα. Στην συνέχεια θα ρυθμίσει τις παραμέτρους του λέιζερ σύμφωνα με τις μετρήσεις της φλέβας σας και θα ενεργοποιήσει το λέιζερ.

Εφόσον γίνουν όλα τα παραπάνω ο ιατρός θα τραβήξει το λέιζερ προς τα πίσω. Η θερμότητα που εκλύεται από τον καθετήρα της ίνας του λέιζερ απορροφάται από το ενδοθήλιο της φλέβας σε συγκεκριμένο μήκος κύματος με αποτέλεσμα να προκαλείται καταστροφή της πάσχουσας φλέβας, ίνωση αυτής και σταδιακά απορρόφηση της από τον οργανισμό.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Στην συνέχεια εάν υπάρχουν κλάδοι της κύριας φλέβας – κιρσοί – μπορούν να αφαιρεθούν με μικροτομές ή να γίνει σκληροθεραπεία με έγχυση σκληρυντικής ουσίας στους κιρσούς με υπερηχογραφική πάντα καθοδήγηση.

Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το τελευταίας τεχνολογίας Γερμανικής κατασκευής και προέλευσης λέιζερ Biolitec για την θεραπεία των κιρσών. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι η ενέργεια του λέιζερ εκπέμπεται ομοιόμορφα από το άκρο του καθετήρα κυκλικά και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της ίνας κατά την διάρκεια της θεραπείας, καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από την φλέβα και δεν προκαλούνται εγκαύματα (http://biolitec.de/en/products/phlebology.html)

Στην συνέχεια τοποθετείται στο πόδι ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης .

Ο ασθενής μπορεί να έχει ένα ρόφημα μετά την επέμβαση και ένα γεύμα και να πάρει εξιτήριο σε 2-3 ώρες.

Μετά την επέμβαση εάν τοποθετηθούν γάζες αφαιρούνται την 2η με 3η μέρα. Η χρήση των ελαστικών καλτσών είναι υποχρεωτική για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, η αισθητική εμφάνιση και αποκατάσταση τέλεια και δεν συγκρίνονται με τις εγχειρήσεις περασμένων δεκαετιών και τις πολλές υποτροπές – επανεμφανίσεις των κιρσών.

Ο ιατρός θα σας παρακολουθήσει μετεγχειρητικά σε 2 εβδομάδες.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 2- 3 ημέρες και στις αθλητικές σας δραστηριότητες πλήρως σε 2 εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε με αεροπλάνο σε 2 εβδομάδες.

Εάν παρατηρείτε διογκωμένες φλέβες στα πόδια σας και έχετε ενοχλήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική μας για μία εξέταση.