Τί είναι ο Αγγειοχειρουργός

Τι κάνει ο Αγγειοχειρουργός?

Οι Αγγειοχειρουργοί είναι ειδικοί που εκπαιδεύτηκαν σε υψηλό επίπεδο στην θεραπεία των παθήσεων του αγγειακού συστήματος του ανθρώπου.

Τα αιμοφόρα αγγεία σας – οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδία στους ιστούς και οι φλέβες που το μεταφέρουν ακολούθως πίσω στην καρδία – είναι οι οδοί του κυκλοφορικού σας συστήματος. Χωρίς την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Καταστάσεις όπως η σκλήρυνση των αρτηριών μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στο κυκλοφορικό σας σύστημα, εμποδίζοντας την ροή του αίματος σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού σας.

Ο Αγγειοχειρουργός κάνει και πολύ περισσότερα από το να χειρουργεί.

Ο Αγγειοχειρουργός φροντίζει οι ασθενείς με αγγειακά προβλήματα να γνωρίζουν όλες τους τις επιλογές. Εν συντομία, οι αγγειοχειρουργοί κυρίως χειρουργούν αλλά εξετάζουν και πολλούς ασθενείς που δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν. Πολλά αγγειολογικά προβλήματα μπορεί να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή ή με άσκηση.

Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να κάνει κάθε είδους επέμβαση.

Κάποιοι ειδικοί εξειδικεύονται σε μία ή δύο είδη αγγειακών επεμβάσεων, έτσι οι ασθενείς τους γνωρίζουν μόνο για αυτές τις επεμβάσεις. Οι αγγειοχειρουργοί είναι εκπαιδευμένοι στα πάντα:  ανοικτά πολύπλοκα χειρουργεία καθώς και ελάχιστα επεμβατικές, ενδαγγειακές επεμβάσεις. Κάποιοι ασθενείς χρειάζονται το ένα είδος κάποιοι το άλλο είδος επεμβάσεων ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειάζονται απλά παρακολούθηση και καθόλου χειρουργείο. Έτσι οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν την καλύτερη θεραπεία με βάση τις ιδιαίτερες τους ανάγκες.

Ο Αγγειοχειρουργός κτίζει σχέσεις με τους ασθενείς του.

Κάποιοι χειρουργοί έρχονται στην ζωή σας, διενεργούν ένα χειρουργείο, βεβαιώνονται ότι θεραπευτήκατε και φεύγουν, αυτός είναι ο ρόλος τους. Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να είναι κάποιος που σας θεραπεύει σε μια συνεχή βάση για δεκαετίες. Ο αγγειοχειρουργός πολύ συχνά έχει μακροχρόνιες σχέσεις με τους ασθενείς του επειδή οι αγγειακές παθήσεις μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση. Εάν έχετε μια αγγειακή νόσο, μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα αγγειοχειρουργό για την υγεία σας καθώς και την επεξήγηση όλων των πιθανών επιλογών σας.

Οι αγγειοχειρουργοί ασχολούνται με τις φλέβες και τις αρτηρίες στο σώμα εκτός από τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Για παράδειγμα οι αγγειοχειρουργοί ασχολούνται με τις κλειστές καρωτίδες αρτηρίες στον λαιμό. Θεραπεύουν τα προβλήματα της αορτής (μια κύρια αρτηρία) που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στην κοιλιά. Η περιφερική αρτηριοπάθεια που συνήθως προσβάλλει τις αρτηρίες της λεκάνης και των κάτω άκρων επίσης θεραπεύεται από ένα αγγειοχειρουργό. Οι θρομβώσεις καθώς και οι κιρσοί είναι άλλη μια κατάσταση που θεραπεύεται από αγγειοχειρουργό.

Πώς γνωρίσω ότι πρέπει να επισκεφτώ ένα αγγειοχειρουργό;

Συνήθως οι ασθενείς παραπέμπονται σε αγγειοχειρουργό από τον παθολόγο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, γενικό ιατρό, διαβητολόγο ανάλογα με την κατάσταση τους.

Άλλες φορές μπορεί να εξεταστούν από αγγειοχειρουργό όταν βρεθούν στο νοσοκομείο για μια άλλη κατάσταση.

Ο πόνος στα πόδια κατά την βάδιση για παράδειγμα μπορεί να υποδηλώνει περιφερική αρτηριακή νόσο. Ο πόνος στο πόδι μαζί με οίδημα και ερυθρότητα μπορεί να υποδηλώνει φλεβική θρόμβωση. Εάν επίσης ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου δηλαδή είστε καπνιστής, διαβητικός και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είστε υποψήφιος στο να ξεκινήσετε μια σχέση με ένα αγγειοχειρουργό.