Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Από την παρουσία του Δρ Νεόφυτου Ζαμπά στην εκπομπή TOP STORY στον σταθμό CAPITAL TV με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου.

Ο σκοπός είναι η μείωση των θανάτων που προέρχονται από την θρόμβωση μέσω της ενημέρωσης και επαγρύπνησης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με την θρόμβωση.

Οι κιρσοί είναι μία πάθηση που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία θρόμβου. Στην συνέντευξη γίνεται μια περιγραφή των συμπτωμάτων της θρόμβωσης που είναι το οίδημα, το άλγος, η ερυθρότητα και η θερμότητα του πάσχοντος σκέλους.

Η μέθοδος διάγνωσης είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα ή triplex ή Duplex των φλεβών των κάτω άκρων.

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην θεραπεία ιδιαίτερα με τα καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα. Το σημαντικότερο είναι όμως η πρόληψη.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την γνώση των ατόμων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβωση – ασθενείς υψηλού κινδύνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς αποτελούν το 60% περίπου των ασθενών που θα πάθουν φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί με την χρήση πρωτοκόλλων πρόληψης ή ερωτηματολογίων που μας νοηθούν να διαπιστώσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για θρόμβωση.