ΠΩΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ

Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα ωστόσο που θα εκδηλώσουν δεν θα είναι τα ίδια. Οι κιρσοί αποτελούν την πιο συνηθισμένη εκδήλωση της φλεβικής ανεπάρκειας και εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες των φλεβών δεν μπορούν να προωθήσουν το αίμα που ρέει στο εσωτερικό τους προς την καρδιά.

Σύμφωνα με το επίσημο διεθνές σύστημα αξιολόγησης CEAP, υπάρχουν 7 στάδια ταξινόμησης της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Κάποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και κάποια άλλα σημαντικό πόνο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο κάθε στάδιο παράλληλα με τις θεραπευτικές επιλογές σε κάθε επίπεδο.

Τα 7 στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας:

C0: Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν σημάδια της φλεβικής ανεπάρκειας. Γενικά αυτό σημαίνει ότι όλες οι φλέβες λειτουργούν φυσιολογικά και μπορούν να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά.

C1: Ευρυαγγείες. Είναι συνήθως γνωστές στην καθομιλουμένη ως «φλεβίτιδα» επιστημονικά ευρυαγγείες ή τηλεαγγειεκτασίες. Είναι οι ορατές κόκκινες, μώβ ή μπλέ επιφανειακές φλέβες που βρίσκονται συνήθως στον μηρό, στην έσω ή έξω επιφάνεια γύρω από το γόνατο ή γύρω από τον αστράγαλο και μερικές φορές απλώνονται σαν βεντάλια ή ιστός αράχνης. Οι ευρυαγγείες είναι σε κάποιες περιπτώσεις πρόδρομο στάδιο των κιρσών.

C2: Κιρσοί. Είναι οι διογκωμένες φλέβες που εμφανίζονται επιφανειακά στο δέρμα. Εμφανίζονται γιατί οι βαλβίδες στο εσωτερικό των φλεβών δεν μπορούν να προωθήσουν το αίμα από τα πόδια προς τα πάνω στην καρδία (ανεπάρκεια) με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει και να αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό των φλεβών. Οι κιρσοί συνήθως προκαλούν αίσθημα βάρους στα πόδια, ελαφρύ πόνο, κράμπες και κνησμό.

C3: Οίδημα. Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο/ οίδημα /φούσκωμα στα πόδια. Στην πραγματικότητα η φλεβική ανεπάρκεια είναι η συχνότερη αιτία των πρησμένων ποδιών σε άτομα άνω των 50 ετών. Για την θεραπεία του οιδήματος πρέπει να θεραπευτεί η αιτία. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ανακούφιση από το οίδημα.

C4: Δερματικές αλλοιώσεις. Η φλεβική νόσος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην υφή, στο χρώμα και γενικότερα στην εμφάνιση του δέρματος των ποδιών. Το έκζεμα και οι μελανές κηλίδες είναι δύο σημάδια που υποδηλώνουν ότι η φλεβική νόσος έχει επηρεάσει το δέρμα. Η δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

C5: Φλεβικό έλκος επουλωθέν. Εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στις φλέβες και του περιορισμού στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να νεκρωθεί το δέρμα και να σχηματιστεί πληγή που ονομάζεται έλκος. Όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία το έλκος επουλώνεται μόνο του.

C5: Φλεβικό έλκος ενεργό. Παρ’ ότι συναντάται σε περίπου 1% του γενικού πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στον πάσχοντα. Εάν ο ασθενής υποβληθεί έγκαιρα σε ενδαγγειακό λέιζερ και χρησιμοποιήσει ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μπορεί να ιαθεί γρήγορα.

 

Αποτελεσματικές θεραπείες για τις φλεβικές παθήσεις

Τα διαφορετικά στάδια της χρόνιας φλεβικής νόσου ανταποκρίνονται καλύτερα σε εξατομικευμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στα μοναδικά συμπτώματα του κάθε ασθενή. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών. Φυσικά η χρήση ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης μαζί με την αποφυγή της ορθοστασίας και την καθιστική ζωή προλαμβάνουν την φλεβική ανεπάρκεια.

Εάν εμφανίσετε ένα συμπτώματα της φλεβικής νόσου απευθυνθείτε το συντομότερο σε ένα αγγειοχειρουργό. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την υποκείμενη νόσο, να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Είμαστε στην διάθεση σας για να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας.